Seri..

| Date: 2007/07/24 |

Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut.Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah SAW adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya.

Mulai hari itu, wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat. Roman mukanya berseri.

Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum.Bahkan Rasulullah SAW menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya.

Demikian pula seorang suami atau seorang isteri. Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Begitu juga celakanya persahabatan sekiranya dikalangan mereka saling tidak berteguran. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.

Anda ingin beramal soleh...? Tolong kirimkan kepada rakan-rakan muslimlainnya yang anda kenal.


5 comments:

mass said...

rasa lega sikit baca entry nih...sejuk rasanya. trima kasih 5sal :)entry yg penuh makna.

chot said...

nasib baik aku ni jenis org nya mudah memberikan senyuman..heheh

sitilina said...

QUOTED"Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang" ---> skg byk product kecantikan tuk menegangkah kulit wajah. haaa..... haaa... tak tahu!!!

kak sk said...

fysal akak....copy n paste entry ni boleh...thanks :)

bb said...

Fysal...tdak kah kita tfikir yg anak2 skarang ni manja sungguh sampai tdak bleh dtegur2?Beza sungguh dgan zaman kita dulu2,bkn sja djentik tlinga,dcubit perut n everything...Tapi kita tdak pernah mrungut,apalg mlapor dgan pihak bkuasa..Hasil?Anak2 zaman kita semua punya idea dan ilmu yg tinggi...anak2 zaman skrg?Yg dberi kmanjaan lebih2,hasilnya ada bayi2 yg tdk bdosa dlahirkn,ada yg dbakar...Salah siapa sbenarnya itu?

 
Copyright @ 2009 In My Life: Seri.. | Design By: iEn | Best Resolution: 1024x768px | Best View: Best View: Firefox | Top